Hírek, aktualitások

Tesztelés alatt a Husqvarna TrioBrake innovációja:Biztonságosabb munka, gyors tempó erdőnyiladékok mellett

A dolgok gyorsan történnek, ha a csapat az erdőnyiladék mellett vág fát és gallyaz.


A Husqvarna 435 láncfűrész titka – Az univerzális megoldás kompromisszumok nélkül

Mire is gondolunk pontosan, ha azt mondjuk, ez egy jó „univerzális” termék? Ez azt jelenti, hogy mindenre jó?


A jövő innovációja

A Svédország déli részén található Huskvarna kisvárosában alapították az első Husqvarna üzemet – egy fegyvergyárat – 1689-ben.


További hírek

    Rövidhírek

Általános elővigyázatosság láncfűrész használatakorTovábbi rövidhírek

    Videó

 

 

 

 

    Hírek, aktualitások

Tesztelés alatt a Husqvarna TrioBrake innovációja:Biztonságosabb munka, gyors tempó erdőnyiladékok mellett

A dolgok gyorsan történnek, ha a csapat az erdőnyiladék mellett vág fát és gallyaz. Ez a kemény munka mindig precizitást követel. Gerry Breton, a Lucas Tree Experts társaság biztonsági szakértője már a legelején úgy döntött, hogy egyedülálló láncfékkel, azaz TrioBrake-el felszerelt Husqvarna fűrészeket szerez be, ami jövedelmező döntésnek bizonyult. A láncfűrésszel dolgozó Bill Raleigh és kollégái már okosabb eszközöket használnak – jobb technológiát, nagyobb biztonság és jobb ergonómia mellett.

 
A Lucas Tree Experts favágói az Egyesült Államok északkeleti csücskében, a Maine állambeli Portlandben dolgoznak. A cég mintegy 250 munkavállalót alkalmaz, és szakterületük az erdőnyiladékok tisztán- és karbantartása. Kivágják a távvezetékek oszlopaihoz túl közel eső fákat, emelőkosárból távolítják el a száraz, törött ágakat, ha fennáll annak a veszélye, hogy a távvezetékre zuhannak.
Gerry Breton, biztonsági szakértő felügyeli a munkálatokat. Állítása szerint nagyon fiatalon megismerkedett a láncfűrészekkel.
 

„Hogy megbolondultam-e?”

Gerry emlékszik egy konkrét esetre, amikor az apjának szeretett volna segíteni, hogy a társasházuk hátsó teraszát lebontsák.
„Apám aggódott egy kicsit, és nem akart ő maga felmenni a terasz tetejére. Ehelyett kötelet kötött a derekam köré, és azt mondta: ’Ne aggódj, Gerry, nem veszélyes’, és mondta, hogy másszak ki az ablakon egy elektromos fűrésszel a kezemben, és fűrészeljem el, amit kell.”
„Visszagondolva, felmerül bennem, hogy ’Megbolondultam-e?’”, mondja Gerry nevetve. „Ma ilyesmit biztosan nem tennék – legalábbis védőfelszerelés nélkül semmiképp.”
Gerry Breton szereti a munkáját, és szenvedélye a biztonság. Épp emiatt nem tartott neki sokáig, hogy vállalja a TrioBrake-el felszerelt Husqvarna fűrészek tesztelését, mikor felkerestük a Lucas Tree Experts céget.
 

A láncleállítás háromféle módja

A TrioBrake egyedi Husqvarna megoldású láncfék, amellyel a lánc három különböző módon állítható meg: az tehetetlenség folytán automatikusan vagy manuálisan, ha a kezelő hozzáér az első vagy a hátsó kézvédőhöz. A TrioBrake nem csak visszacsapáskor állítja le a láncot, hanem akkor is, ha a láncfűrészt nem a megfelelő módon használják technikai vagy ergonómiai szempontból.
A Lucas Tree Experts sok TrioBrake-es fűrészt használ a terepen.
„A TrioBrake fűrészt használók munkája javult, mivel a fűrész rákényszeríti őket”, mondja Gerry Breton.
 

Ezzel a fűrésszel kényelmes a munka

Ezt Bill Raleigh is megerősítheti, aki tapasztalt felhasználóként és láncfűrész-oktatóként a Portlandtől északra, New Gloucesternél található erdőnyiladék mellett dolgozó csapat tagja.
„Majdnem négy éve használom ezt a fűrészt, és nagyon szeretem”, mondja Bill Raleigh mikor egy kis szünetet tart.
„Ezzel a fűrésszel kényelmes dolgozni a földön és a levegőben egyaránt, és a hátsó védő egyáltalán nincs útban.”
 

Egyszerűbb, hatékonyabb munka

Bill Raleigh a TrioBrake számos előnyét felsorolta. Többek közt egyszerűbb és hatékonyabb vele a munka.
„A TrioBrake-nek köszönhetően valóban egyenletesebben és gyorsabban lehet dolgozni. Például, ha fát vágok vagy gallyazok, mindössze jobb csuklóval megpöckölöm a hátsó védőt, és a lánc leáll – bal kézzel pedig el lehet távolítani az útban lévő ágakat vagy egyéb dolgokat”.
Bill Raleigh szerint szintén előnyös, hogy a TrioBrake úgymond rákényszeríti az embert, hogy a helyes technikát alkalmazza, például a térdét hajlítsa be, ne a derekát, ami segít az ergonomikusabb munkavégzésben.
 

Kisebb sérülésveszély

Mindennek köszönhetően csökken a hátfájás és egyéb ismétlődő erőltetés okozta fájdalom előfordulásának veszélye, amelyek egyéb esetben – állás vagy a fűrész nem megfelelő használata közben – előfordulhatnak.
Gerry Breton hozzáteszi:
„Ha ergonómiailag megfelelő pózban dolgozol, és a fűrészt magadhoz közel tartod, csökken a visszacsapás kockázata. Számunkra fontos, hogy végül csökkenjen a balesetek száma a terepen.”
Ez természetesen attól is függ, mennyi akadályt kell eltávolítani a hatékony és eredményes munkavégzés útjából.

„A TrioBrake egyáltalán nem befolyásolja az eredményességed, ha már hozzászoktál a fűrészhez, és a megfelelő módon dolgozol. Épp ellenkezőleg: aTrioBrake valóban elősegíti az okosabb munkavégzést.”

üres